81-lot residential development slated north of high school

0
542

Township Development Services is seeking to rezone more than 60 acres of vacant land east of Sycamore Road and north of E. Shelby Drive.

The land, which is currently zoned “forest agricultural residential,” is north of the town’s new high school and would be zoned “low density residential” in order to create a new residential neighborhood.

The rezoning request will be on the consent agenda for the Feb. 24 Board of Mayor and Aldermen meeting. 

The Clara’s Ridge at Cartwright Farms planned development would create one parkland lot and 81 single-family residential lots.Kevin Vaughan of Township Development Services submitted the application last October and requesting a “planned development overlay on the property that willallow for the development of 81 single family homes in addition to the dedication of a new 31.64-acre parcel to the Town of Collierville for a public park.

“The planned development will be on the former Cartwright Nursery property that has been in the Cartwright family for more than 70 years. 

The property, which was once home to the largest commercial nursery in North America, ceased operations in 2019 and has since been placed into row crop production. 

According to Vaughan, the name Clara’s Ridge pays homage to the matriarch of the Cartwright family.

“The development of southern Collierville, including the construction of Highway 385, which bisected the property, and the construction of the new Collierville High School, has changed the highest and best use for the property to residential neighborhoods.

The development of this property was contemplated during the site selection for the new high school and provisions for a protection of the view shed to the new high school property was sought.

This plan provides for the execution stage of that planning with the clustering of homes for the preservation of more than 30 acres, more than 50 percent of the property, for the open space. The vast majority of that will be for public use.

The development team sought the input of the adjacent neighbors to address the impacts that were of concern to them.”